A leghatásosabb közlekedésbiztonságos reklámok vagy sokkolnak, vagy az érzelmekre hatnak. A legjobbak mindkettőre képesek. Összeszedtünk néhány kiemelkedőt.


Sokkolás perceken keresztül

Kezdjünk mindjárt egy nehéz darabbal, ezzel a négy percnél is hosszabb filmmel, ami a vezetés közbeni telefonhasználat veszélyeire hívja fel a figyelmet. Ehhez nem sajnálták az időt a készítők, szépen könyörtelenül bemutatják az ütközés utáni első néhány perc poklát.

 

 

Megáll az idő

Az alábbi Új Zéland-i kampányfilm azért zseniális, mert eljátszik azzal a gondolattal, hogy mi történik akkor, ha vész esetén megállna az idő és meg lehetne beszélni a történteket. Természetesen itt nem a happy end a cél, hanem a sokkhatás, ezért az elkerülhetetlen és tragikus véget végig éreztetik, majd fel is villantják.

 

 

Lassított borzalom

Az alábbi, gyorshajtás ellen kampányoló film érdekessége, hogy visszafelé, lassítva mutat be egy gázolást, miközben egy angolul viccesen beszélő ausztrál rendőr mondja el, hogy mi miért történik éppen. A film tanulsága, hogy már 5 km/órával kisebb tempó életet menthet.

 

Motoros esés sebészi pontossággal

Akárcsak az előző videó, az alábbi motorosokat megcélzó kampányfilm is úgy sokkol, hogy visszafelé, lassítva mutatja be, ahogy ripityára töri magát és járművét egy motoros, csak azért mert 8 km/órával gyorsabban ment a kelleténél. Ezt a két filmet nem meglepő módon ugyanaz az ausztrál szervezet készítette, amelynek youtube csatornáján további nagyon jó és hatásos reklámok találhatóak, érdemes feltúrni.

 

 

Iszik és gyilkol

Úgy indul az egész, mintha csak egy Hyundai reklám lenne, aztán jön a nagy csatt. Sok kommentárt nem is fűznénk hozzá, ez a videó is tökéletesen végzi a feladatát, az ember libabőrös karral figyeli és nem bír nem elérzékenyülni.

  

Lassított ütközés

Ez a film is lassítva mutat be egy ütközést, igazából nem is tudjuk, hogy miért és hogyan történik minden, egyszerűen arra van kihegyezve, hogy milyen elképesztő erőhatások érik az autóban ülőket a hirtelen lassulás miatt, és mennyire sérülékeny a csomagolásunk. Erről a filmről jutott eszembe egy beszélgetésem még jó pár évvel ezelőtt egy mentőorvossal, aki azt mondta, hogy rengeteg tökéletesen épnek látszó áldozattal van dolguk az utóbbi években, mert a légzsákok és a biztonsági öv ugyan megfogja, és egyben tartja az utasokat, de a belső szervek és az érrendszer olyan súlyosan károsodik, hogy sok esetben még a leggyorsabb beavatkozás sem segít.

 

 

A marasztaló biztonsági öv

Ha lehet ilyet mondani, akkor az alábbi film a témája egyik nagy klasszikusa, zseniális az ötlet és a megvalósítás is. Csak azért a szép egyes Golf kabrióért kár.

 

És végül minden idők legjobb biztonsági öv reklámja

Aki ezt megnézi, és legközelebb nem köti be magát, az tényleg menthetetlen.